Aktuality

Jak vybírat maso na gril

Grilované maso

Grilované maso

Grilování patří už řadu let k nejoblíbenějším letním aktivitám. Někteří lidé ale mají problém s tím, vybrat to správné maso.

Nejčastěji se ke grilování volí vepřové nebo drůbeží maso, méně často pak hovězí. Velmi oblíbené jsou ale také ryby nebo klobásky. Chuť klobásek přitom vylepšíte tím, že je na hodinu naložíte do pivního láku s cibulí a feferonkami. Také grilování ryb má svá pravidla. Rozhodně na grilování kupujte ryby čerstvé a ne mražené. U nich totiž často popraská svalovina a při samotném grilování se pak snadno rozpadají.

Pokud jde o vepřové maso, tak z něj se nejvíce hodí na grilování krkovička, kotleta nebo panenka. Použít můžete ale také mleté maso. Při přípravě vepřových steaků dejte pozor na to, aby výška jednotlivých plátků byla nejméně 2 cm. Stehýnka, křidýlka a prsíčka (s i bez kůže) jsou pak ty nejlepší kousky, které se na grilování hodí z drůbežího masa.

Nejtěžší je grilování hovězího masa. Důležitý je už samotný výběr dobrého kousku masa, přičemž přednost byste měli dát nízkému roštěnci nebo svíčkové. Ty se na grilování hodí úplně nejlépe. Tloušťka hovězích steaků by měla být asi 3 cm.

Velkým uměním je správně odhadnout, že maso je už hotové. S tím si ale můžete velmi snadno poradit, a to díky teploměru s bodcem, který používají i profesionální kuchaři. Obecně se udává, že pokud teplota uvnitř masa je 60°, tak má maso krásně narůžovělou barvu. Teplota okolo 50° pak značí krvavý steak a nad 70° je maso zcela propečené.

Maso určené ke grilování se solí těsně předtím, než ho dáte na gril. Pokud ho totiž osolíte dopředu a necháte odležet, tak sůl z něj vytáhne šťávu a maso pak už nebude tak šťavnaté. Na rozdíl od masa určeného ke klasické přípravě, maso na gril se nikdy nenaklepává. Rozhodně ho ale vyndejte z mrazáku včas, aby bylo dobře rozmrznuté.

Datum: 2.3.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.