Aktuality

Uhlí nebo brikety?

Grilovací brikety

Grilovací brikety

Pokud rádi grilujete, určitě jste si už položili otázku, zda se pro grilování hodí více dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. Obě tyto suroviny mají své výhody a nevýhody, o kterých se můžete dočíst níže.

Dřevěné uhlí

Dřevěné uhlí, které se vyrábí suchou destilací listnatého dřeva, můžete dnes koupit v balení, které váží 2,5 kg nebo i 3 kg. Aby uhlí dobře hořelo a nevytvářelo pouze množství nepříjemného kouře, je nutné, aby bylo uhlí suché a obsahovalo co nejméně popela. Vlhkost a obsah popela by neměla přesáhnout doporučenou hodnotu 10%.

Důležitým ukazatelem, který byste měli sledovat, je tzv. fixní uhlík, který je obsažen v uhlí. Čím větší bude tato hodnota, tím lépe bude uhlí hořet. Podíl fixního uhlíku by přitom neměl být menší jak 75%. V tomto případě je dřevěné uhlí lepší než brikety. Dřevěné uhlí totiž v průměru obsahuje 79% fixního uhlíku, kdežto brikety jen okolo 61%. Významnou roli hraje ale také velikost jednotlivých uhlíků, která se by měla pohybovat od 2 do 8 cm. Větší kusy by totiž mohli komplikovat grilování u menších grilů, příliš malé kousky zase příliš nehoří. Výhodou dřevěného uhlí je také to, že v průměru obsahuje pouze 2,9% popela, zatímco brikety jich obsahují 14%.

Grilovací brikety

Brikety určené pro grilování jsou vyráběny lisováním z tvrdých dřevin. Kromě přírodního dřeva ale výrobci používají také nábytkářský dřevní odpad, uhelný prach, borax a ropná pojiva. Pokud ale necháte brikety shořet až na rozhořené uhlíky, nebudou mít tyto méně kvalitní příměsi na jídlo žádný vliv. Oproti dřevěnému uhlí mají grilovací brikety vyšší výhřevnost, hoří rovnoměrněji a také déle. Brikety mají také standardní rozměry, díky kterým se s nimi daleko lépe manipuluje. Na druhou stranu jsou ale také o něco dražší. Brikety mají také tu výhodu, že v případě, že úplně nedohoří, dají se opětovně použít.

Nakonec je ale samozřejmě na spotřebitelích, ke kterému materiálu se přikloní.

Datum: 3.11.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.