Aktuality

Přímé grilování

Přímé grilování

Přímé grilování

Grilování patří mezi nejoblíbenější způsoby úpravy potravin. Pokud chcete toto umění zvládnout co nejlépe, musíte pochopit, jaký je rozdíl mezi metodami grilování. V zásadě se rozlišují dva základní způsoby, a to přímé a nepřímé.

Pod pojmem přímé grilování se myslí takový způsob úpravy, kdy se jídlo umístí přímo nad žár ohně, nad kterým se posléze tepelně upraví. Tato metoda využívá vysoké teploty k rychlé přípravě menších nebo tenkých kousků potravin. Vzhledem k tomu, že se jedná o nejčastěji využívanou metodu, je také někdy nazývaná klasickým grilováním.

Přímá metoda grilování se výborně hodí na grilování potravin, které mají dobu tepelné úpravy 20-30 minut. Připravují se tak steaky, kotlety, kuřecí prsa, rybí filety apod. Díky této metodě získá grilované jídlo nádhernou strukturu, včetně charakteristické mřížky.

A jak správně nastavit gril pro přímé grilování? Možnosti máte hned dvě. V prvním případě lze uhlíky jednoduše rozhrnout do rovnoměrné vrstvy. Tím se vytvoří jedna zóna hoření, nad kterou se pak jídlo griluje. Druhá možnost je o trochu složitější, ale lépe pak budete regulovat teplotu. Nutné je vytvořit hned tři zóny hoření, a to zónu žhavou, střední a chladnou.

U grilu na dřevěné uhlí rozhrabte jednu polovinu uhlíků do vyšší vrstvy, kterou umístíte pod jednu třetinu grilovacího roštu. Doprostřed roštu je nutné uhrabat menší vrstvu ze zbývajícího uhlí. Poslední třetina roštu se nechá volná. První, žhavá zóna, se používá k rychlému zatažení potravin či ke grilování slabých plátků. Střední zóna se využívá k tepelnému zpracování a chladná pouze k ohřívání jídla.

Pokud máte plynový gril se dvěma hořáky, nastavte jeden z nich na vysokou teplotu a druhý na střední. Pokud máte více hořáků, nastavte jeden z nich na maximální teplotu, další na střední a ten poslední nechte vypnutý, bude sloužit jako chladná zóna.

Datum: 5.8.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.