Aktuality

Jak správně grilovat na lávových kamenech

Lávové grilyGrilování na lávových kamenech se stává čím dál oblíbenější. Kameny, které se na grilování používají, pochází totiž z vyhaslých sopek. Předností těchto lávových kamenů je především skutečnost, že výborně absorbují teplo. Efekt těchto grilů je srovnatelný s efektem z grilů na dřevěné uhlí. Lávové kameny slouží také jako rozptylovač tepla.

A jak tedy správně grilovat na lávových kamenech? Předtím, než se pustíte do grilování, je nutné lávové kameny rovnoměrně rozložit na spodní rošt. Jakmile zapálíte hořáky, například pomocí piezozapalování, je nutné lávové kameny nahřát na maximální výkon. Mělo by stačit asi 10-15 minut. Doba ovšem závisí také na okolní teplotě. V případě chladného počasí bude trvat delší dobu, než se kameny nahřejí.

Dříve, než začnete grilovat, je dobré rošt potřít malou vrstvou oleje. Zabráníte tak možnosti přichycení masa k roštu. Základem správného grilování je rychlé a prudké opečení povrchu připravovaného jídla, aby se vytvořila velice chutná kůrčička uzavírající ve svém středu voňavou šťávu.

V průběhu grilování je dobré maso či jiný připravovaný pokrm pravidelně otáčet, aby se maso nepřichytilo k roštu. Vhodné je použít především speciální kleště. V případě, že byste použili k otáčení například vidličku, zbytečně vám z jídla uniká vynikající šťáva.

Doba přípravy pokrmu se liší. Záleží především na druhu surovin, které připravujeme. V případě, že pokrm dáme předem do marinády, čas grilování bude kratší a jídlo chuťově výraznější.

Po ukončení grilování je nutné zahřát lávové kameny na co nejvyšší teplotu. Nejlépe kameny zahřejete pod uzavřeným víkem a to po dobu minimálně 5 minut. Díky vysokému žáru dochází k vypálení různých nečistot a zbytků jídla. Lávové kameny je možné používat celou sezónu. 

Datum: 6.12.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.