Aktuality

Rady jak správně grilovat

Brikety na podpal Pokud jste byli v létě u přátel grilovat a chtěli byste se tomu také naučit, není to nijak náročné. Na grilu je možné připravit nejrůznější druhy masa, ryby, zeleninu či chléb nebo pizzu.  Následuje několik  rad, aby vaše první grilování proběhlo bez problémů a připravili jste výtečný pokrm.

Při grilování je velice důležitá bezpečnost. Předtím, než začnete grilovat na novém grilu, je nutné si pročíst návod k obsluze. Každý typ grilu se totiž ovládá úplně jinak. Gril je vhodné umístit na pevný a rovný podklad. Rozhodně není dobré, abyste gril umístili do průchodů nebo do jiných těsných prostorů. Malé děti a zvířata se snažte udržovat dále od grilu. Může totiž hrozit, že gril na sebe shodí a mohlo by tak dojít k nehodám. Pokud se stane, že olej vzplane, rozhodně k hašení nikdy nepoužívejte vodu. Při grilování jsou vhodné také grilovaní rukavice, které zabrání případným popáleninám.

Velice opatrní buďte také při zapalování. Na podpal se nejčastěji používají grilovací brikety či uhlí – pokud tedy máte gril na pevná paliva. Dřevěné uhlí se sice velice snadno a rychleji podpalují, ale grilovací brikety zase déle hoří. Vhodné jsou také podpalovací kostky.

Aby připravované jídlo bylo skutečně výtečné, musíte zvolit správný způsob grilování. Rozlišujeme přímou a nepřímou metodu. Přímá metoda je vhodnější pro menší části pokrmů, jako jsou špízy či zelenina. Doba, po kterou se jídlo připravuje, je kratší jak půl hodiny. Naproti tomu nepřímá metoda je vhodná pro větší kusy masa. Pokrm se pak připravuje déle jak 30 minut.

Abyste mohli připravit lahodný pokrm i později, je nutné se o gril pečlivě starat a udržovat jej. Pravidelně je čistěte a vyměňujte misky, do kterých se zachytává přebytečný tuk. Dále při vysoké teplotě vypalte a očistěte rošty.

Pokud se budete řídit výše uvedenými radami, brzo se z vás stane mistr grilování.

Datum: 2.9.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.