Aktuality

Grilujeme zeleninu

Grilovaný lilekGrilovací sezóna je již v plném proudu a my vám nabízíme tipy a rady, jak správně grilovat. Ne všichni jsou příznivci grilování masa či ryb a dávají spíše přednost grilované zelenině.  A právě grilováním zeleniny se budeme dnes zabývat.

Grilovaná zelenina je výbornou přílohou k jídlu, nebo si ji můžete připravit samotnou. Zelenina sama o sobě obsahuje celou řadu vitamín, vlákniny a dalších velice důležitých živin. Hned na úvod si však musíme říci, že ne každá zelenina je pro úpravu grilem vhodná. K nepřipravovanějším typům zeleniny patří bezesporu kukuřice nebo lilek. Svoji návštěvu však můžete pohostit také výborným grilovaným baklažánem, mrkví, paprikou nebo cibulí. Ovšem rozhodně není vhodné na grilu připravovat třeba okurek.

Grilovat zeleninu je možné několika způsoby. Jedná se o přímou nebo nepřímou metodu. Přímá metoda spočívá v umístění zeleniny přímo nad hořící plamen, tedy prudce. Připravovaná zelenina tímto způsobem ztratí jen velice málo svých vitamínů. Druhý způsob je pomalejší a je založena na dušení zeleniny.

Grilovat zeleninu můžete jen tak samotnou či s přidáním trochu soli. Pokud však chcete zvýraznit chuť grilované zeleniny, můžete použít různé typy marinád. Grilovanou zeleninu pak podávejte se studenými omáčkami nebo dresinky.

Určitě si kladete otázku, jaký typ grilu si tedy pro přípravu zeleniny zakoupit. Asi nejlepšími typy jsou elektrické nebo plynové grily. A to z toho důvodu, že zelenina bude rovnoměrněji propečená. Pokud se rozhodnete zeleninu grilovat, je vhodné k tomuto účelu použít grilovací tácky nebo misky. Zelenina se vám tak snadno nepřipálí a i otáčení je snadné. Vyhnete se tak možnému upadnutí zeleniny do přímého ohně.

Datum: 19.5.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.