Aktuality

Grilované kuře s provensálským kořením

grily-grilovane-kureChystáte velké grilování, při kterém hodláte poddávat celé grilované kuře, které byste rádi připravili jinak, než podle klasického receptu? Vyzkoušejte tento recept, podle kterého připravíte vynikající grilované kuře, které budete podávat s výbornou, ručně připravenou, cibulovou omáčkou.

Pro přípravu 4 porcí budete potřebovat:
1 ks kuřete,
mletý černý pepř,
mořskou sůl,
1 lžíci extra panenský olivový olej,
2 lžíce provensálského koření.

Na omáčku si připravte tyto ingredience:
2 stroužky česneku,
1,5 hrnku kuřecího vývaru,
2 lžíce másla,
1,5 hrnku smetany ke šlehání,
1,5 hrnku bílého vermutu,
1 cibuli,
mořskou sůl,
mletý černý pepř.

Začít můžete s přípravou samotného kuřete, které musíte hned na začátku zbavit drobů, omýt vodou a dobře osušit např. papírovými ubrousky (to kvůli tomu, aby kuře získalo křupavou kůrčičku). Kuře pak zevnitř osolte a opepřete. Stejně to udělejte také s jednou lžící provensálského koření. Poté kuře svažte, potřete olivovým olejem, osolte opepřete a posypte druhou lžící provensálského koření.

Takto připravené kuře můžete napíchnout na rožeň a umístit nad gril, kde ho při nižší teplotě grilujte 60-90 minut. Až bude kuře ugrilované dohněda a bude mít křupavou kůžičku, můžete ho sundat z grilu a nechat ho asi 5 minut odpočinout. Pak ho už můžete servírovat společně s karamelizovanou cibulovou omáčkou, kterou si připravíte během grilování kuřete.

Omáčku připravíme tak, že nejdříve rozpustíte máslo, přidáte na kostičky nakrájenou cibuli, kterou osmahnete dozlatova. Těsně před koncem přidáte prolisovaný česnek. Pak přidáte vermut a zprudka vyvaříme tak, aby vám zůstaly asi 2 lžíce tekutiny. Přidá se vývar, který se opět vyvaří, aby zůstal přibližně 1 hrnek omáčky. Do ní se pak vlije smetana. Vše mícháme tak dlouho, až budete mít krémově hustou omáčku. Pak už jen tuto cibulovou omáčku dochutíte pomocí soli a pepře.

Datum: 19.5.2016 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.