Aktuality

Zelenina na grilu s vlastním dresingem

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

Se zeleninou se u jídla setkáváme dnes už běžně. Podává se jednak v syrovém stavu, jednak v podobě různých salátů. Oblíbená je ovšem také grilovaná zelenina, která se může podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha. Jakou zeleninu budete grilovat je přitom pouze na vás. Nejčastěji se na grilu objevují cukety, rajčata, papriky, žampiony nebo lilky.

Pro inspiraci můžete použití níže uvedený recept na grilovanou zeleninu s vlastním česnekovým dresingem.

Potřebovat budete: 4 ks červené papriky, 1 svazek chřestu, 2 ks čekanky, rajčata, cuketu, houby, petrželku, rozmarýn, bazalku, olivový olej, citronovou šťávu, pepř a sůl.

A na samotný dresing si připravte:  1 paličku česneku, 2 ks žloutků, citronovou šťávu, olivový olej a sůl.

Nejdříve si připravte česnek na dresing. Rozložte si alobal, který posypete trochou soli a pokapete olivovým olejem. Na to pak položíte napůl rozkrojenou paličku česneku okrojenou částí dolů. Česnek zabalíte a položíte na gril.

Mezitím si z chřestu odkrojte tvrdé konce, čekanku rozkrojte napůl a papriku rozčtvrťte (samozřejmě se zbavte jádřince). Cuketu rozkrájejte na plátky a rajčata rozpulte. Takto nakrájenou zeleninu osolte, opepřete a spolu s houbami vložte na gril.

Dále si připravte misku, do které dáte nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn. Bylinky osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem. V této směsi následně obalíte orestovanou zeleninu.

V dalším kroku se můžete pustit do přípravy dresingu. Z grilu sundejte upečený česnek, stroužky oloupejte a vložte do hmoždíře, kde ho společně s olivovým olejem a solí rozmělníte. Rozdrcený česnek dejte do misky, do které postupně přidáte dva žloutky, citronovou šťávu a pepř. K směsi pomalu přilévejte olivový olej až vyšleháte dresing.

Grilovanou zeleninovou směs s dresingem z pečeného česneku si můžete vychutnat buď jako hlavní chod nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Datum: 18.1.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.