Aktuality

Grilovaný vepřový špíz

Americký způsob grilováníNa gril nepatří jen hovězí steaky a plátky kuřecího masa prokládané různými druhy zeleniny. Na grilu si můžete připravit také velmi chutné špízy, kde se kousky masa budou proplétat s nakrájenou zeleninou nebo houbami.

Inspirovat se můžete např. níže uvedeným receptem, ve kterém hlavní roli hraje vepřová krkovice, klobásy a zelenina.

Konkrétně budete potřebovat tyto ingredience:

400 g vepřové krkovice
200 g klobásek (vyberte podle vlastní chuti)
100 g anglické slaniny
1 cuketu
1 lilek
olivový olej
2 papriky
2 stroužky česneku
1 cibuli
4 žampiony
rozmarýn (nejlépe čerstvý)
tvrdý sýr
sůl, pepř

Barevné papriky, cuketu a lilek důkladně omyjte a nakrájejte na větší kousky. Ty pak naskládejte na rozpálený gril (v případě, že máte grilovací kámen můžete zeleninu nakrájet i na menší kousky). Až bude zelenina do zlatova ugrilovaná, tak ji přendejte do misky a ještě za tepla ji zalejte svou oblíbenou marinádou. K zelenině přidejte rozdrcené stroužky česneku a nadrobno nasekaný rozmarýn. Směs nakonec pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte.

Na samotný špíz budete potřebovat jen krkovici, klobásy, slaninu, žampiony a cibuli. Vše nakrájejte přibližně na stejně velké kousky (u žampionů použijte celé kloboučky). Ještě předtím, než začnete jednotlivé kousky napichovat na jehly, vemte nakrájené kousky krkovičky a posypte je grilovacím kořením. Můžete je také trochu pokapat olivovým olejem. Takto připravené pokrmy střídavě napichujte na grilovací jehly.

Pokud budete špízy pokládat přímo na gril, můžete rošt potřít kouskem slaniny. Díky tomu se vám špízy nebudou k roštu přichytávat. Špízy nejprve položte na rozpálenou část grilu, ale až se maso zatáhne, přesuňte je na dopečení do části s menším žárem.

Hotový špíz pak položte na talíř a vedle naskládejte ugrilovanou zeleninu. Tu nakonec posypte nakrájeným sýrem. Dobrou chuť.

Datum: 19.4.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.