Aktuality

Snadný recept na grilované houby

grily_houby-na-griluMožná si myslíte, že připravit houby na grilování není nijak složitá záležitost. A vlastně být nemusí. Stačí vzít pár hub, očistit je a na pár hodin naložit do oleje s grilovacím kořením. Pak už jen stačí je ugrilovat. Na druhou stranu, příprava grilovaných hub nemusí být vůbec fádní. Sehnat lze celou řadu receptů, které používají různé postupy a ingredience.

Vyzkoušet můžete např. níže zmíněný recept, který vám sice zabere trochu víc času, ale výsledek bude určitě stát za to.

K jeho přípravě budete potřebovat:

  • 400 g čerstvých hub (vhodné jsou žampiony, hřiby, pečárky, hlívy – ty je ovšem potřeba před grilováním chvíli povařit)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • ½ ks citronu
  • 1 svazek bylinek (použít můžete petržel, rozmarýn nebo třeba tymián)
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř.

Nejprve si důkladně očistěte zvolené houby. Ty byste také měli zbavit nožiček. Pokud jsou kloboučky příliš veliké, můžete je rozpůlit. Ty menší klidně ponechejte v celku. Z citronu nejdříve nastrouhejte kůru, pak z něj vylisujte šťávu. Česnek, bylinky a chilli papričku zbavenou jadřince nakrájejte nadrobno.

Poté si vezměte misku, do které vložíte nakrájený česnek, bylinky chilli papričky a citronovou kůru. Vše zakápněte olivovým olejem a zalejte čerstvou citronovou šťávou. Nakonec přidejte ještě trochu pepře a připravené hlavičky hub. Vše dobře promíchejte a dejte do ledničky marinovat. V ledničce by ale měly být houby umístěny max. 2 hodiny, rozhodně ne déle.

Na rozpálený grilovací kámen či do grilovací podložky položte jednotlivé kusy hub. Můžete připadat ještě trochu pepře (to ale záleží na vaší chuti). Houby takto grilujte asi 3-4 minuty, poté je obraťte, potřete marinádou a pokračujte v grilování další 3 až 4 minuty. Poté, co sundáte houby z grilu, je můžete osolit.

Grilované houby můžete podávat jako přílohu nebo jako hlavní chod.

Datum: 19.7.2021 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.