Aktuality

Nejčastější chyby při grilování steaků

Snad žádné grilování se neobejde bez grilování steaků. Na první pohled se může jednat o jednoduchou záležitost, maso se naloží na pár hodin do marinády, pak se položí na gril a za pár minut je vše hotovo. I tady se ale často mnoho lidí dopouští chyb, o kterých mnohdy ani neví.

Hned tou první je nevhodný výběr masa. Co se týče steaků, tak ty se připravují zásadně z hovězího masa. I tady si ale musíte dát pozor na druh masa. Ne všechny se totiž hodí na grilování. Nejlepší volbou je svíčková, roštěnec nebo malý ořech.

Dalších chyb se lze dopustit při přípravě masa. V žádném případě byste z masa neměli odstranit tuk. Ten totiž nejen že dodává steakům jejich typickou chuť, ale také brání tomu, aby se maso během grilování vysušilo. Chybou je také to, když maso dáte z ledničky přímo na gril. Steaky by ve chvíli, kdy je budete pokládat na grilovací rošt, měli mít pokojovou teplotu.

Méně je někdy více. To platí i v případě použití koření, kterým hovězí steaky dochucujete. To, co je na grilovaných steacích to nejlepší, je samotné maso. Proto byste při jeho přípravě měli zapomenout na kořenící směsi a raději použít jen sůl a pepř. Výjimku tvoří jen čerstvé bylinky.

Steaky se pokládají na rozpálený gril. U nich je totiž důležité, aby se co nejdřív zatáhly a maso tak zůstalo uvnitř šťavnaté. Steaky byste také neměli otáčet pomocí vidličky. Na pomoc si vezměte raději grilovací kleště. Nechcete přece, aby vám z maso vytekla všechna ta vynikající šťáva.

Chybou je také to, když se do grilovaného steaku pustíte hned, jak ho sundáte z grilu. Obecně se doporučuje nechat steak asi 10 minut odpočívat a teprve poté se pustit do jeho krájení. Aby vám mezitím steak nevychladl, tak ho raději něčím přikryjte. Pokud jste přece jen zvyklí na marinády, můžete si po ugrilování k steakům přidat nějakou omáčku nebo studený dip.

Datum: 19.1.2021 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.