Aktuality

Grilovat můžete i zdravě. Stačí vědět, jak na to.

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

Bez grilování si dnes už léto nedokáže představit snad nikdo. I při večerní procházce městem k vám z každé strany vítr přivane vůni grilovaného masa. Pokud patříte mezi ty, kteří pravidelně grilují, možná se vám už stalo, že jste nevěděli, co budete večer grilovat. Kromě toho, že by to chtělo něco nového, možná by i prospělo, kdyby šlo také o něco zdravého. Nebo aspoň zdravě ugrilováno.

První věcí, kterou můžete vyzkoušet, je grilování ovoce a zeleniny. Ta se hodí nejen jako hlavní chod, ale i jako příloha ke grilovanému steaku či rybě. A co všechno můžete grilovat? Kromě známého lilku, cukety a papriky můžete vyzkoušet také grilovaný ananas, rajčata, mango, cibuli, jablko nebo i hrušky.

Pokud si už grilování bez masa neumíte představit, zkuste vybírat libovější kousky masa nebo ten viditelný tuk a kůži z masa odstraňte před marinováním. Zamezíte tak tomu, aby přebytečný tuk neodkapával na dřevo či dřevěné uhlí a nedocházelo tak ke vzniku škodlivých látek.

Zdravější pokrm si připravíte také v případě, že budete jídlo před grilováním marinovat. Takové maso je pak křehčí a k jeho přípravě stačí kratší doba. Navíc, pokud použijete v marinádě bylinky, tak si díky nim snížíte množství vytvářených nežádoucích látek. Ale pozor si dejte u kupovaných marinád, aby neměly příliš vysoký obsah tuku.

Riziko vzniku nežádoucích látek snížíte také v případě, když budete grilovat menší kousky masa. Takové maso se totiž griluje kratší dobu. Nebo si větší kousky masa nejdříve předpečte v troubě a pak jej na grilu dodělejte.

Maso na grilu byste také rozhodně neměli propichovat. Pak totiž dochází k odkapávání šťávy z masa na uhlí, při kterém opět dochází ke vzniku nežádoucích látek. Maso byste tedy měli otáčet vždy pomocí kleští.

Další možností, jak zkrátíte dobu přípravy pokrmu na grilu je, že si místo jednotlivých kusů připravíte špízy.

Datum: 1.9.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.