Aktuality

Typy hovězích steaků

Grilovaný steak

Grilovaný steak

K oblíbeným typům masa, které si můžete během letního grilování připravit na vlastním grilu, patří bezesporu hovězí steak. Jestliže patříte k odborníkům, co se jídla týká, tak jistě víte, že existuje hned několik typů steaků. Pokud ale k znalcům nepatříte, pojděte ses nimi seznámit.

Rib Eye steak – jedná se o plátek vysokého roštěnce z žeberní části. Jde o jeden z nejlepších plátků masa, který bývá prorostlý tukem. Perfektně se hodí jak na pomalé pečení, tak i pro přípravu na grilu. Budete-li si chtít pochutnat na opravdu šťavnatém steaku, tak sáhněte po něm.

Striploin steak – neboli New York Strip, je steak z nízkého roštěnce. Na rozdíl od Rib Eye Steaku se jedná o libové maso. Lze ho krájet i do větších plátků masa, což si nemůžete dovolit u svíčkové.

Porterhouse steak – takto je označován plátek masa s kostí, u kterého se setkává jemná a šťavnatá svíčková s masitou roštěnkou. Oproti roštěnce má silnější řez a také mnohem více svíčkové. Tento typ steaku bývá hodně silný, 3,5 – 7 cm. Je to tedy ideální porce pro dvě osoby.

T-bone steak – v podstatě se jedná o stejný kus masa jako v případě Porterhouse steaku. T-bone steak je ale menší a krájí se na tenčí plátky. Tvoří ho svíčková, roštěnka a kost. Za opravdovou delikatesu se považuje maso od kosti. Je ideální pro grilování.

Fillet – známý také jako Tenderloin, je kulatá část z hovězí svíčkové. Tento kus masa je velmi jemný a libový. V oblibě ho i proto mají především ženy. Je ovšem náročnější na přípravu.

Filet mignon – někdy se můžete setkat také s označením Filet de Boeuf. Jedná se o malý steak z konce svíčkové. Bývá velice jemný a křehký. Často je považován za „krále steaků“.

Rumpsteak – takto bývají nazývány plátky steaku z vykoštěné hovězí zadní kýty. Maso je libové, ale není tak křehké a jemné jako Filet mignon. Výborně se hodí na pečení nebo dušení.

Flank steak- je maso z hovězího pupku. Výborně se hodí na grilování.

Datum: 3.8.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.