Aktuality

Pár rad pro grilování ryb

Grilovaný pstruh

Grilovaný pstruh

O tom, že ryba by měla být součástí našeho každotýdenního jídelníčku slyšel jistě už každý. V létě pak máte možnost připravit si vynikající rybu na grilu. Grilování ryb ovšem není tak jednoduchá záležitost. Chcete-li se i vy pustit do přípravy chutné ryby na grilu, projděte si nejdříve níže uvedené rady.

1. Důležitý je správný výběr
Stejně jako u každého grilování i v tomto případě je tím nejdůležitějším krokem výběr vhodné ryby. Nejde ani tak o druh ryby jako spíš o čerstvost. Starou rybu poznáte bezpečně podle zápachu. Pokud z ní cítíte rybinu, dejte od ní radši ruce pryč.

2. Nepodceňujte přípravu před grilováním
Jak rybu správně připravit záleží především na její velikosti. Menší ryby jako jsou například makrely se doporučují grilovat vcelku. Jediné, co musíte udělat, je rozříznout je a dovnitř vetřít marinádu nebo vložit bylinky. Tuňáka či lososa lze připravit i nakrájené na filety.

3. Se solí nespěchejte
Při grilování ryb si dejte pozor na sůl. Nejen, že je potřeba to se solí moc nepřehánět, ale důležité také je nesolit příliš brzo. Vhodná doba pro použití soli je teprve těsně před grilováním.

4. Negrilujte příliš dlouho
Jestliže se zrovna nechystáte grilovat celého lososa neměli byste si s grilováním dávat načas. Pokud necháte rybu na grilu příliš dlouho budete ji mít příliš vysušenou. Např. na ugrilování filet vám bude stačit jen pár minut.

5. Nepokládejte rybu přímo na gril
Jste-li zvyklí pokládat kusy masa přímo na grilovací rošt, tak u ryb na to rychle zapomeňte. Ryba má křehké maso a mohla by se vám při grilování snadno rozpadnout. Vhodnou pomůckou je např. speciální rošt na ryby.

6. Zabraňte zbytečnému připalování
Ať už budete rybu grilovat v roštu či na lávovém, popř. žulovém kameni, nezapomeňte jeho podklad potřít olejem.

7. Použijte speciální pomůcky
Pro grilování ryb můžete použít např. dřevěný prut, na který ryby můžete podél celé páteře propíchnout. Ryba pak získá jedinečnou chuť i vůni.

Datum: 1.7.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.