Aktuality

Jak grilovat chutně a zdravě

Grilování zeleniny

Grilování zeleniny

V posledních letech získává čím dál víc na popularitě zdravý životní styl. To znamená mimo jiné, že pravidelně cvičíte, vyvarujete se škodlivým látkám, např. kouření, ale především zdravě jíte. To se ovšem trochu bije s představou klasické grilovačky, kdy se na rozžhavený gril pokládá velký kus „flákoty“.

Mnozí si při představě zdravého grilování představí nejspíš grilovanou zeleninu, ke které se podává salát a tmavé pečivo. To ale není přesné. Samozřejmě záleží na tom co grilujete, neméně důležité je ale také to, na čem grilujete.

Při zdravém grilování hodně záleží na kvalitním grilu. Vybírat můžete z různých typů. Zdravě grilovat lze na elektrickém, plynovém nebo na lávovém grilu. Velmi kladně jsou hodnocené především elektrické kontaktní grily, kdy se tuk odkapávající z grilovaného masa nedostává do kontaktu s elektrickou spirálou. Tak totiž nedochází k rozšíření škodlivých látek.

Hodně doporučované je také grilování na speciálních grilovacích kamenech. Výhodou tohoto typu grilování je to, že grilované potraviny nepřichází do přímého kontaktu s ohněm. Mezi zdravé typy grilů patří taky vodní grily. Ty jsou zkonstruovány tak, že mezi dřevem a masem je umístěna vodní lázeň, která zachytí škodlivý tuk z grilovaných pokrmů.

Obecně se uvádí 7 pravidel zdravého grilování, při jejichž dodržení si na grilu připravíte nejen chutné jídlo, ale také jídlo zdravější.

1. Na grilování volte libová masa
2. Před každým grilování je zapotřebí gril důkladně očistěte
3. Mezi grilovanými pokrmy by neměla chybět zelenina
4. Na grilování vyberte správný olej
5. Ke grilování se vyrábějte vlastní marinádu
6. Používáte-li gril na uhlí, tak nakupujte pouze kvalitní uhlí
7. Grilujte na grilovacích táccích

Těchto základních sedm pravidel zdravého grilování jistě nebude žádný problém dodržet. Nejde o nic složitého a vy pak budete mít ze sebe i z grilovaných pokrmů lepší pocit.

Datum: 1.6.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.