Aktuality

Grilování přímou metodou

grily-prvni_grilovaniPřestože se všeobecně tvrdí, že příprava pokrmů nepřímou metodou grilování je zdravější, ve většině případů se potkáte právě s jeho opakem, tedy s přímou metodou. Jedná se o metodu grilování, kdy se pokrm griluje přímo nad zdrojem tepla. I při grilování touto metodu se doporučuje využívat poklopu. Nutné je ovšem pravidelné otáčení grilovaných pokrmů.

Pro častější využívání přímé metody grilování hovoří především výběr potravin. Nejčastěji se totiž grilují takové potraviny, které se nemusí grilovat déle jak 25 minut. Jedná se především o steaky, klobásy, hamburgery, špízy nebo zeleninu.

Na rozdíl od nepřímé metody grilování je potřeba u přípravy pokrmů přímou metou více hlídat grilované potraviny a průběžně je obracet. I proto se možná při tomto způsobu grilování nevyužívá tak často poklop. Bez jeho použití se velmi snadno sleduje grilovaný pokrm. Nemůže se tak moc snadno stát, že při grilování zapomenete potraviny zkontrolovat a včas obrátit. Pokud pokrmy navíc během grilování potíráte zbytky marinády, věčné odklopování a zavírání poklopu by vás mohlo také zdržovat.

Stejně jako u nepřímé metody grilování i tady existují jistá pravidla, která by se měla dodržovat. Jestliže grilujete na grilu na dřevěné uhlí je potřeba rozpálené uhlí v palivových koších rovnoměrně rozmístit. Poté se umístí na místo grilovací rošt, na který se doprostřed umístí připravený pokrm. Pokud má gril k dispozici poklop, je dobré ho zavřít a otevřít pouze větrací ventily. Pak už stačí jen grilovat a průběžně pokrm obracet, aby se nepřipálil.

U plynových grilů je potřeba gril dopředu dostatečně rozehřát. Před položením pokrmu na grilovací rošt se musí stáhnout hořáky na požadovanou teplotu. Po uzavření poklopu během grilování se musí pokrmy rovněž otáčet a hlídat, aby nedošlo k jejich připálení či k vysušení. Jinak by se poklop neměl zbytečně otevírat.

Datum: 19.2.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.