Aktuality

Čištění grilů

Čištění grilu

Čištění grilu

Čistý gril by měl být základem každého grilování. Je sice pravda, že trocha nečistoty nikoho nezabije, ale stejně by se některé hygienické zásady měli dodržovat. Drobné nečistoty z minulého grilování se sice po zažehnutí grilu často vypálí, ale i přesto byste se měli čas od času pustit do celkové očisty vašeho grilu.

K vyčištění budete potřebovat pár nezbytných věcí, jako jsou mosazné či drátěné kartáče, drátěnky, houbičky a nějaký hadr. Dále pak čistič na gril a nožík, s jehož pomocí odstraníte připečené nečistoty. Hodit se vám budou i staré noviny na podložení.

Pokud jde o typy grilů a jejich čištění, dá se říct, je nejsnadněji se udržuje gril elektrický, který ve většině případů stačí po použití jen otřít, a můžete znovu grilovat. Horší je to s plynovými a klasickými grily na dřevěné uhlí. Jestliže vlastníte plynový gril, nezapomeňte ho čas od času pořádně vyčistit i zevnitř. Pozornost věnujte také očištění hořáků a větracích klapek. K vyčištění vám přitom stačí pouze mýdlová voda a hadřík. Po vychladnutí grilu ještě zkontrolujte a popřípadě vyčistěte otvory pro odtok tuku. Do čištění grilu na dřevěné uhlí byste se měli pustit, ještě když je teplý. Na zapečené kousky přitom můžete vzít drátěný kartáč nebo drátěnku. Výborným pomocníkem při čištění je pak speciální čistidlo na grily.

Na závěr pár tipů, jak udržet čistý gril. Pokud si chcete usnadnit čištění, potřete rošt, ještě předtím než začnete grilovat, jedlým olejem. Během grilování si dávejte také pozor, jestli vám něco neukápne. Pokud ano, otřete to dříve, než se to zapeče. Výhodou pak je, pokud používáte speciální misky na zachycení odkapávajícího tuku. Ty ale nezapomeňte po ukončení grilování pořádně umýt. Do čištění samotného grilu byste se měli pustit, dokud je ještě teplý. Pokud vám to ale ihned nevyjde, například máte návštěvu, které se chcete věnovat, zabalte rošt do mokrých novin, usnadní vám to později práci.

Datum: 2.4.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.