Aktuality

Jak si poradit s grilováním ryb

Grilování ryb

Grilování ryb

Přestože českému grilování stále vévodí vepřové, hovězí a kuřecí maso, stále více do popředí se dostávají také ryby, které se jednoduše a také poměrně rychle ugrilují. Navíc velmi dobře chutnají, jsou zdravé a lehce stravitelné.

Grilování ryb má ale také své zásady. V prvním případě musíte umět vybrat tu správnou rybu na gril. Například se nedoporučuje grilovat ryby zmražené, ale pouze ty čerstvé.

Na gril patří jak ryby mořské, tak i sladkovodní. Mezi mořské ryby patří kromě oblíbeného lososa a tuňáka také pražma, makrela, dále mořský okoun, vlk nebo ďas. K výhodám mořských ryb patří např. to, že mají méně kostí než sladkovodní ryby. Jsou také velmi zdravé, jsou zdrojem jódu a obsahují množství vitamínů a jiných látek.

Čerstvější a dobře stravitelné, to jsou hlavní výhody sladkovodních ryb. Ke grilování se hodí např. pstruh, candát, kapr, štika, amur, siven, ale také sumec.

K dochucení ryb můžete použít řadu surovin, díky kterým chuť grilované ryby ještě vylepšíte. Bez čeho se určitě neobejdete je sůl, kterou ale použijte těsně před grilováním. Potřebovat určitě budete také česnek a citrón. Z bylinek se často používá např. tymián, rozmarýn, bazalka, koriandr, petržel či majoránka. Při grilování ryb musíte dávat pozor na koření, neměli byste to s ním přehánět. Výběr koření je pak samozřejmě na vás. Vyzkoušet můžete také bílé víno, kterým během grilování můžete rybu pokapat.

Všechny vyjmenované ingredience můžete použít při přípravě marinády. Na rozdíl od jiných druhů masa, rybu nemusíte marinovat dlouho, stačí 30 minut až hodina.

Před samotným grilováním pak rybu osušte, aby marináda nekapala do ohně. Pokud jde o čas, po který byste měli ryby grilovat, hlavní úlohu hraje samozřejmě velikost ryb. Filety grilujete 5-7 minut, celé menší ryby maximálně 15 minut a větší ryby připravíte za 20-30 minut. Ryby nikdy negrilujte nad přímým ohněm.

Datum: 1.2.2016 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.